"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Wat Wil Je Bereiken Over 5 Jaren?

Wat Wil Je Bereiken Over 5 Jaren?

Een van de populaire vragen tijdens sollicitatiegesprekken is “waar sta je over 5 jaren?”. Een vraag die door weinig mensen goed beantwoord kan worden. Ik merk dat veel ondernemers ook met deze vraag worstelen. Ze hebben geen idee waar ze naar toe willen en het ontbreekt vaak aan een toekomstvisie. Ze werken vaak van opdracht naar opdracht, van maand naar maand zonder een idee wat ze willen bereiken.

Zonde! Want hoe maak je de juiste beslissingen als je niet weet waar je naar wilt gaan?

Als Alles Mogelijk Is

“Als alles mogelijk zou zijn, wat heb je dan over 5 jaren bereikt?” Een hele goede vraag die mijn klanten aan het denken zet over hun toekomst. Vaak komt er ook meteen twijfel om de hoek kijken. Deze twijfel is gebaseerd op hun kader van ervaringen dat niet alles mogelijk is wat ze graag willen.

“Wat nu als toch alles mogelijk is en alle beslissingen die je maakt bijdragen aan het gewenste succes, hoe ziet jouw leven er dan uit?”

Wanneer ik doorga met min-of-meer dezelfde vraag komen meestal wel de antwoorden waar iemand wil zijn en wat zijn wensen zijn. Je hoort de meest uiteenlopende beelden; verhuizen naar buitenland, bedrijf opbouwen met 20 mensen personeel, minder uren werken zodat er tijd is voor vrijwilligerswerk, buitenlandse reizen maken (natuurlijk), vaker genieten met de partner tijdens uitjes zoals stedentrips – dagje sauna, etc etc.

Op de vraag van het gewenste inkomen en omzet is men dan – vaak na enige aarzeling – ook wel duidelijk; men noemt vaak ronde bedragen: € 100.000 – € 200.000 – € 300.000

Blijkbaar heeft iedereen wel een groter verlangen dan het huidige resultaat.

De vraag die kan komt is; als je dit echt wilt bereiken hoe ga je dit dan doen?

Daarop komen vaak de onderliggende angsten en twijfels zichtbaar. Mijn klanten zijn dan voorzichtig en proberen terug te krabbelen, want ze hebben het al best wel goed….

“Als je het best wel goed hebt is er geen behoefte aan groei en sta je niet open voor nieuwe inzichten” – Rob van den Borne

Het is logisch dat je wilt groeien, als ondernemer en mens want zo werkt de natuur; alles dat stopt met groeien sterft af. Kijk maar om je heen.

Natuurlijk kun je nu zeggen; maar ik wil wat ik nu heb in stand houden want ik ben tevreden. En dat is ook goed als je begrijpt dat het zorgt voor achteruitgang. Het cliche ‘stilstand is achteruitgang’ is gewoon waarheid.

Hoe kun je groeien?

Er zijn veel verschillende manieren om te groeien en het allerbelangrijkste is dat jij kunt aangeven waarin je wilt groeien en waarom je dit wilt bereiken. Waarom is dit belangrijk voor jou?

Het gaat niet over het bezitten van meer spullen of duurdere artikelen zoals een luxe sportauto maar om het gevoel dat je ervaart wanneer je rijdt in deze luxe sportauto. Je voelt de vrijheid wanneer de wind door je haren wapperen als je over de weg zoeft. Dat gevoel daar gaat het om.

In mijn boek ‘7 Principes van Succesvol Ondernemen’ schrijf hier over en geef ik duidelijk aan dat het gaat om 3 aspecten inclusief het voelen.

Dus het gaat niet altijd om de groei in de omzet of je inkomen maar omdat gene wat dit inkomen kan brengen aan vrijheid. De vrijheid in het maken van keuzes die jou gelukkiger maken. En laten we eerlijk zijn; het bezitten van geld maakt keuzes gewoon gemakkelijker.

Groeien Als Ondernemer

Wanneer je wilt groeien als ondernemer is het belangrijk om te beseffen dat je huidige resultaten komen uit jouw huidige acties en gedachten. Wil je groeien met je omzet en inkomen is het belangrijk om te beseffen dat het vaak verandering vraagt van je mindset.

Coaching is snelste manier om een succesvollere mindset te krijgen – Rob van den Borne

Succesvolle ondernemers denken anders dan ondernemers die – nog – niet succesvol zijn. Omdat ze anders denken doen ze andere acties en deze acties zorgen voor een succesvol resultaat. Mocht het resultaat niet het succes opleveren gaan ze met de kennis van dit resultaat aan de slag en sturen ze bij, richting het doel dat ze willen bereiken.

Het veranderen van de mindset is de basis van succes. 

Groeien kan dus ook betekenen dat je met minder werken hetzelfde (of zelfs meer) gaat verdienen. Hoe zou dat voor jou zijn? Wat zou dat voor jouw leven betekenen als je minder hard hoeft te werken en toch zoveel geld kunt verdienen als nu, of meer?

Wat gebeurt er nu in jou? Spreek het jou aan of komen de twijfels binnen of jij dit wel kan en hoe dan?

Het maken van een plan met een termijn van 5 jaren is voor veel mensen enerzijds uitdagend en zorgt voor – gezonde – spanning en van de andere kant is 5 jaren nog te overzien. Je kunt een voorstelling maken wat er over 5 jaren bereikt kan worden.

Een 5 jaren plan bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen die ik graag met je bespreken in een persoonlijk gesprek. Je kunt een vrijblijvend gesprek aanvragen door het formulier op deze pagina in te vullen. Je wordt dan ingepland voor een gesprek waarin we jouw toekomst gaan bespreken.

>