"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Wat Is Het Geheim Van De Gelukkige Ondernemer?

Is Er Een Geheim Van De Gelukkige Ondernemer?

Wat heeft geluk te maken met succes en andersom? Is een succesvolle ondernemer gelukkiger dan een ondernemer die niet “succesvol” is en is een gelukkige ondernemer eerst succesvol of andersom? Eerst gelukkig en daarom succesvol?

Wanneer ben je een succesvolle ondernemer? Deze vraag heb ik de laatste tijd aan veel ondernemers gesteld. Sommige hadden grote, internationale bedrijven en andere waren juist heel succesvol in een ultraniche. Ze hebben geen groot bedrijf met veel personeel maar zijn wel heel succesvol en hebben veel klanten die behoorlijke bedragen betalen voor hun diensten.

Size Doesn’t Matter

De grootte van een bedrijf is dus niet een signaal van succes. Sterker nog; het valt me steeds meer op dat eigenaren van grote bedrijven zich niet perse succesvol voelen maar eerder gevangen. Ze voelen zich gevangen in hun eigen bedrijf waar ze niet afstand van kunnen doen, als ze het al willen.

Ik kan me voorstellen dat het voor de buitenwereld reuze interessant eruit ziet om eigenaar te zijn van een groot bedrijf met een bedrijfspand, machines en een wagenpark. Toch zijn er veel ondernemers die zich niet gelukkig voelen in deze rol. Ze zouden wel eens afstand willen nemen van deze rol als eigenaar / ondernemer / dga.

Ik heb eens een ondernemer horen zeggen: “het personeel heeft een groot voordeel t.o.v. mij; zij kunnen weglopen als ze het niet aanstaan. Ik kan dat niet want het is mijn bedrijf”. Het is vreselijk om – nog – in deze situatie te zitten want ik herken het.

Toen ik – samen met Ingrid – onze horecabedrijven had voelde ik me ook gevangen in de situatie. Ik kan me nog de eerste vakantie herinneren toen we ons tweede bedrijf hadden overgenomen. Voor het eerst in de historie van het bedrijf sloten we voor  1 week vakantie, in de rustigste periode. Iedereen kon dan vakantie boeken en tot rust komen.

En wat deden wij? Wij boekten een caravan op 15 kilometer afstand van de bedrijven zodat ik toch in de buurt was, mocht er iets zijn dan kon ik snel terug zijn op het bedrijf…..

Nu denk ik wel eens; belachelijk natuurlijk maar toen voelde ik mij enorm verantwoordelijk voor de hele situatie en dacht er niet aan dat de bedrijven ook wel eens 2 weken zonder ons konden doordraaien. Ongezond ook want ik kwam niet echt tot rust en ben in die ene week nog een paar keren de administratie gaan bijwerken, alsof dat belangrijk was.

Wat is nu echt belangrijk om Succesvol te Ondernemen?

Gelukkig ligt die tijd achter ons en doe ik nu de dingen die ervoor zorgen dat ik me goed voel. Belangrijk bij het maken van de keuzes is een ‘gevoel’ en dat is lastig uit te leggen. Wat ik wel kan uitleggen dat ik gehecht ben aan “vrijheid” en dan met name aan keuzevrijheid. Ik wil graag zelf kunnen kiezen; met wie ik samenwerk, op welke voorwaarden, wanneer we samenwerken, en voor welke prijzen we werken. Dat is soms lastig en daarom kies er steeds vaker voor om alleen te werken want dan kan ik me helemaal mezelf zijn en dat is ook het beste voor mijn omgeving zoals vrienden, gezin en natuurlijk klanten.

Er Is Moed Nodig Om Te Kiezen

Mensen die ik vertel over mijn keuzes vinden dat vaak moedig maar ik zie dat anders. Ik stel dan de vraag waarom zij hun keuzes maken en daar komt vaak een wazig (of geen) antwoord op. Eigenlijk is dat met alles in je leven; waarom heb je jouw partner, woning, werk / bedrijf, klanten etc.? Kun je daar een antwoord op geven of is het “gewoon” zo?

Alles in je leven is een keuze, zelfs als je niets verandert is dat een keuze

Ik ken mensen die niet gelukkig zijn met bepaalde zaken zoals een relatie met hun partner. Wat doen ze dan? Zodra er iemand aandacht aan ze geeft gaan ze vreemd en dat leidt weer tot vreselijke problemen. Zo is het ook met ondernemers; zij blijven vaak te lang in een situatie zitten die niet meer past bij hun denken en doen.

Het resultaat laat zich raden; ze hebben steeds minder interesse in hun bedrijf en dat merken de medewerkers en klanten.

Ze kiezen ervoor om minder aandacht te geven aan de bedrijfsvoering van hun bedrijf en hiervoor in de plaats een vorm van “surrogaat genoegdoening” te vinden zoals golfen of veel tijd te steken in andere hobby’s zoals met een sportauto rijden.

De ervaring leert dat dit gevoel van genoegdoening niet eeuwig is en ook weer gaat vervelen. Hierdoor dien je weer op te gaan naar iets anders dat spannend is, en ook dat is weer tijdelijk. Wat is dan wel aan te raden? Wat is wijs om te doen? Ik raad deze ondernemers aan om open te staan voor gesprekken. Noem het “sparren”, coachen of wat dan ook. Ga in gesprek met iemand die deze ervaringen al heeft meegemaakt. Kies een businesscoach of een mentor want uit deze gesprekken komen altijd weer inzichten die je verder kunnen helpen en helpen om “moedige” keuzes te maken waardoor je echte gelukkige ondernemer wordt, want dat is wat ik je ook gun; naast succes toch vooral ook gelukkig zijn in je bedrijf en je relatie.

>