"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Leven met een Ikigai

IKIGAI; het Japanse Geheim voor een Lang & Gelukkig Leven

In diverse boeken, waarin onderzoeken worden toegelicht, is veelvuldig vertelt dat mensen die dagelijks werk doen waar ze plezier in hebben veel ouder worden. Ze zitten in een vorm van “flow”, speciale focus, als ze doen wat ze graag doen, iets dat lijkt op hypnose.

Ze zijn blij, gelukkig en blijven actief, zo blijkt en daardoor worden ze “super oud”, vaak 100+ jaren!

Ik vind het heerlijk om dit soort boeken met deze wijsheden te lezen. Naar aanleiding van een bericht op Facebook van Hedwyg van Groenendaal werd ik gewezen op dit boek:

Ikigai; “het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven”.

In de wereld zijn 5 zogenaamde ‘blauwe zones’, dit zijn gebieden waar opvallend veel mensen zeer oud worden, zeg maar de “super oud” mensen.

In dit boek wordt uitgelegd hoe vooral de oudste mensen op de wereld vooral zo oud worden, op een hele prettige manier, namelijk:

  1. Ze blijven actief, ze gaan nooit ‘echt’ met pensioen
  2. Doe rustig aan, stress leidt nergens anders toe dan negatieve situaties
  3. Eet je niet helemaal vol, blijkbaar is 80% al voldoende
  4. Omring je met goede vrienden. Vriendschappen en een groot sociaal leven hebben is belangrijk
  5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag, dat is een streven zonder veel stress
  6. Lach, no comment want als je dit niet begrijpt ……
  7. Zoek de natuur op, de mens is een onderdeel van de natuur en de rust vind je hier
  8. Bedank, dankbaarheid is zo’n positieve energie!
  9. Leef in het nu, treuren over gisteren en zorgen maken over morgen levert niets op
  10. Volg je ‘ikigai’; Ikigai staat voor passie, of een talent dat je voortstuwt. Om hier meer over te weten dien je echt het boek te lezen.

Staat er veel nieuws in? Nee, dat niet maar het is gemakkelijk te lezen en zet je altijd aan het denken want er staan een aantal ‘wijsheden’ in. Tenminste; het heeft mij aan het denken gezet (alweer) hoe ik mijn dagen wil invullen. Hoeveel plezier het werk mij dient te geven en met wie ik dit graag wens te doen.

Dat komen we meteen op het punt van de invulling van mijn werk; ik werk het liefste met ambitieuze mensen en dat zijn meestal ondernemers.

Mensen helpen om doelen te bereiken, daar word ik blij van.

Als ik een ambitieuze ondernemer coach en ik zie hoe deze man/vrouw duidelijkheid krijgt over het logische stappenplan, dan lach ik. Dat is mijn bijdrage want ik weet dat hij (of zij) een beter leven gaat krijgen.

Er ontstaat duidelijkheid en ruimte, de druk valt weg.

“het valt nu allemaal op z’n plaats” hoor ik dan, en daar gaat het om; helderheid.

Veel ondernemers werken te hard en verdienen te weinig. Dat hoeft niet want ze kunnen veel slimmere keuzes maken. Het ontdekken van een “Ikigai” kan daarbij horen maar is niet perse nodig want veel ondernemers hebben al een doel en passie met hun bedrijf, dat zit wel goed.

Logische stappen in een helder bedrijfsplan zorgt ervoor dat je focus krijgt op je acties die je morgen al kunt inzetten om je doelen te bereiken, en dat op een gemakkelijke manier – zodat het ‘lijntje’ breekt want ook zo staat het omschreven in het boek “Ikigai”

Het coachen van ambitieuze ondernemers, vooral kenniswerkers, is mijn vorm van IKIGAI. Dat voelt goed.

De dankbaarheid die uit deze coaching komt voelt als een vriendschap op een logische manier, uit een warmte die goed voelt.

De ondernemer voelt zich begrepen en ziet een nieuwe toekomst, die haalbaar is en het leven gaat brengen dat ze wensen. Niet harder werken, maar slimmer kiezen.

>