"Creƫer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Klanten en Opdrachten Krijgen Via Linkedin

Klanten / Opdrachten Krijgen Via Linkedin

Deze week sprak ik een ondernemer over het aantrekken van meer en nieuwe klanten. Zelf is hij bij veel netwerken aanwezig en is hier heel succesvol in. Hij spreekt deze prospects in eerste instantie tijdens een Business meeting en voert vervolgens hun gegevens in een database. Dan zoekt hij de persoon op via Linkedin en “connect” met hem op dit platform met een persoonlijke uitnodiging.

Het vervolg van dit alles is dat hij na enkele dagen de interessante prospects belt om een afspraak in te plannen zodat hij meer over het bedrijf te weten kan komen. Deze methode zorgt vaak voor “start opdrachten van kleine bedragen” die dan weer leiden naar grotere opdrachten. Dit werkt voor hem heel goed want op deze manier behaalt hij bijna 50% omzet voor zijn bedrijf.

Netwerken Offline of Online?

Tijdens het gesprek ging het ook over de functionaliteit van Linkedin en hoe effectiefdit platform is om klanten te krijgen. In het geval van mijn gesprekspartner is het slechts een onderdeel van de methode om 1 van de gewenste 7 contactmomenten op te bouwen die nodig zijn om een prospect een bestelling / opdracht te laten plaatsen (dit is een gemiddelde, deze ondernemer heeft er minder nodig).

Zelf gaf hij aan dat hij nog nooit via Linkedin direct een opdracht had gekregen maar altijd via een aanbeveling of een persoonlijk gesprek. Sterker nog; hij wist te vertellen dat er nog niemand was geweest die hem ooit had verteld dat hij via Linkedin was opgezocht.

Nu vroeg ik mij af of dit juist is en of meer mensen deze ervaring hebben. Veel ondernemers, inclusief mezelf, zijn vaak wekelijks of zelfs dagelijks actief op Linkedin maar “levert het wel iets op?” aan omzet of word je tenminste gebeld zodat je kans maakt op de opdracht?

Mijn Linkedin Ervaring

Zelf ben ik al vele jaren actief op verschillende online platforms inclusief Linkedin. De bedoeling van dit netwerk is om zakelijke contacten te leggen en ik moet zeggen dat gaat goed.

Elk online platform heeft zijn eigen bestaansrecht en daarom zijn eigen voorwaarden en regels t.a.v. het gebruik van het platform

Doordat ik enkele jaren presentaties en trainingen gaf op het gebied van Social Media Marketing en hoe je deze platformen zakelijk kunt gebruiken, is mijn netwerk gigantisch groot geworden. Ken ik iedereen persoonlijk op deze netwerken? Nee, en zij kennen mij waarschijnlijk ook niet meer.

Dat is dan ook de reden waarom ik enige tijd geleden ruim 2.400 mensen uit mijn Linkedin Netwerk heb verwijderd.

In de tijd van presentaties en workshops over Social Media werd ik wel via Linkedin regelmatig benaderd. Dit is nu veranderd; de aantal reacties zijn er wel maar stukken minder dan voorheen. Heeft dit te maken met mijn huidige activiteiten of ligt het ergens anders aan?

Alternatief is Facebook?

Nu weet ik dat veel ondernemers de laatste tijd zeer succesvol zijn met het adverteren op Facebook. Dit is relatief goedkoop en gemakkelijk om je doelgroep te bereiken want, ja ook de directeur en inkoper zit op Facebook.

Geloof ik dan niet meer in Linkedin? Jawel want er zijn nog steeds heel veel mensen die jouw naam via Internet opzoeken en vinden via Linkedin. Een complete Linkedin profiel maakt dan een professionele indruk.

Komen er opdrachten (of tenminste aanvragen) uit Linkedin? Mwoh, eerlijk gezegd kan ik dit niet – meer – bevestigen. Ik weet het niet want ik kan niet zien of ze het telefoonnummer via mijn profiel hebben gezien of via een website, of visitekaartje of “via via”.

Natuurlijk zullen Linkedin experts hier anders over denken maar hebben ze ook tastbare ervaringen bij hun klanten? Of doen deze klanten ook adverteren, eventueel via Linkedin, want dat kan natuurlijk ook.

Ik ben daarom serieus benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe gebruik jij Linkedin en hoe realiseer je hier omzet mee? Gebruik je nog andere platformen effectief voor je omzet? Zoja, welke dan? Ik kijk uit naar je ervaring en daag je uit om deze te melden!

>