"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Kies Voor Jezelf

Afscheid Nemen en Kiezen Voor Jezelf

Deze week was voor mij een bijzondere week want ik nam afscheid van 2 samenwerkingen. Zomaar? Nee natuurlijk niet. Het was een weloverwogen keuze. Enerzijds omdat ik veel meer focus wilde hebben op mijn werkzaamheden en anderzijds omdat ik me niet kon vinden in de zienswijze van mijn partner.

Wie Ben Je En Wat Doe Je?

Het is heel goed om te weten wie je bent en wat je doet. Dit is heel belangrijk omdat je dan in de juiste energie blijft en dat straal je uit. Wanneer je deze informatie doortrekt naar je werk als ondernemer komt vanzelf de vraag; wat doe je? En dan het logische vervolg; word je hier gelukkig van?

Word je gelukkig van je werk wat je nu doet?

In het eerste geval deed ik werkzaamheden die mij niet meer gelukkig maakte. Langdurige onderhandelingstrajecten werden alsmaar langer en ik merkte dat ik hier steeds meer moeite mee kreeg.

Ik word blij als ik bezig ben met ambitieuze ondernemers. Vooral wanneer ik kennis overdraag, en ik zie dat ze meteen goed resultaat hierdoor krijgen, krijg ik een goed gevoel.

In de tweede situatie was er een verschil want in deze functie deed ik juist heel veel kennis overdragen. Toch ben ik ook hiermee gestopt, waarom? De reden hiervoor is dat ik me teveel moest aan passen en dat gaat een keer wringen….

Probeer Je Niet Aan Te Passen

In het kort; ik nam taken over om kennis over te brengen naar groepen mensen die al enkele jaren weinig coaching hadden gehad of waarbij ik niet vanaf het begin bij betrokken ben geweest. De kennis die ik had opgedaan was nieuw en ik had – samen met mijn partner – afspraken gemaakt hoe we dit gingen aanpakken. We wisten dat het niet gemakkelijk zou worden want als ondernemers zich dienen aan te passen heb je vaak een ‘uitdaging’

Vanaf het begin had men er al moeite mee hoe ik deze kennis overbracht. Dit heeft te maken met mijn gedragsstijl, die werd als “te direct’ ervaren. Deze opmerking kwam niet van mijn partner maar van de klanten van deze partner. Nu herken ik dit natuurlijk wel want zo ben ik; direct in de communicatie en snel in beslissingen nemen en handelen.

Zodra je teveel dient aan te passen aan de groep ben je niet meer jezelf, waak hiervoor

Na enkele keren waren er blijkbaar toch teveel op- en aanmerkingen gekomen over mijn gedragsstijl en hierop volgde de vraag van mijn partner of ik mij wilde aanpassen. Deze vraag kwam dus al nadat we pas enkele maanden samenwerkten. Waarschijnlijk was de angst er bij hem dat het de groei van zijn bedrijf zou stagneren.

“nee” was het antwoord. De uitleg hierop was eenvoudig want als ik mij zoveel dien aan te passen dan lekt bij mij de energie eruit. De keerzijde is dat er zoveel spanning wordt opgebouwd dat – meest op het verkeerde moment – deze spanning eruit KNALT. En geloof me; daar is niemand blij mee.

Daarbij vind ik het dat juist belangrijk is om te doen wat je leuk vind en waar je energie van krijgt. Alleen om die manier kun je succesvol worden.

Wat nu?

Wat gaat er nu gebeuren? Niet veel wat betreft de samenwerkingen, deze zijn gestopt en daar kan ik heel gemakkelijk mee omgaan omdat ik liever kies voor mijn eigen manier dan dat ik mij zoveel dien aan te passen dat ik mezelf verlies. Op basis van ervaringen weet ik dat dit de juiste keuze voor mij is, zeker voor de lange termijn.

“Wil ik dan niet dat mensen blij met me zijn?” kun je vragen. Ja natuurlijk wel maar niet als ik een theaterstuk dien op te voeren want dan wordt iedereen voor gek gehouden en dat zal iedereen onbewust merken. Daarbij kost het mij energie in plaats dat het dit oplevert en dan kies ik er liever voor om mezelf te blijven en focus te houden op de mensen die zich juist aangetrokken voelen tot mijn energie en gedragsstijl. Deze ondernemers kan ik heel goed helpen en voor hen ga ik door het vuur, dat is zeker.

Kies daarom altijd voor jezelf en voor datgene waar je energie van krijgt is mijn overtuiging om succesvol te worden als ondernemer. Je hebt tenslotte gekozen voor vrijheid en om het op de manier te doen die bij jou past. Wanneer je helemaal jezelf kunt zijn blijf je krachtig en zal je mensen aantrekken die dit aantrekkelijk vinden. Dat vind ik pas een win-win situatie.

 

>