"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Hoe doe je elkaar aanbevelen?

Tip voor elkaar beter aan te bevelen

Wanneer je ondernemer bent is het belangrijk om zuinig te zijn op je netwerk. Je hebt tenslotte het vertrouwen van je netwerk. Wanneer je dan een andere ondernemer gaat aanbevelen is het belangrijk om deze persoon / dit bedrijf heel goed te kennen. De beste manier is door bij elkaar in het bedrijf op bezoek te gaan en vragen te stellen zoals:

Welk soort werk doet hij?

Met welke leveranciers werkt hij samen?

Wat is zijn specialiteit?

etc etc

Vandaag was ik bij een ontbijtsessie van BNI Chianti in Venray waar ik daarna een training heb gegeven hoe ze maximaal rendement uit hun lidmaatschap kunnen halen. Vervolgens had ik een gesprek met een leuk lid die al 3 jaren lid is.

In dit gesprek kwam duidelijk naar voren dat ze veel verschillende interesses had in verschillende onderwerpen. Heel herkenbaar voor mij, voor jou ook?

Uiteindelijk liep het gesprek gigantisch uit qua tijd en waren we al ruim 2 uren met elkaar aan het praten over business, BNI, etc.

Toen ik afscheid nam realiseerde ik mij dat ik haar nog steeds niet duidelijk kan aanbevelen in mijn netwerk omdat haar aanbod zo verschillend is dat ze overal goed in is maar niet zichzelf nergens in specialiseert.

Dat is jammer.

Maandag had ik juist het tegenovergestelde met een BNI lid uit Weert. Zij doet uitvaartverzorging en door met haar mee te gaan heb ik gezien hoe professioneel zij dit aanpakt en toch….. persoonlijke aandacht geeft. Hoe anders is dit bij de grote namen waar ze meer concurreert!?

De boodschap is dus heel eenvoudig; wanneer je niet in 1 zin kunt uitleggen waarin jij de expert bent ben je te ‘wazig’ met je marketingboodschap en spreek je te weinig jouw specifieke doelgroep aan.

Het resultaat hiervan is dat je niet aantrekkelijk bent voor jouw M.I.K. en wordt je dus niet gekozen. Een nadeel hiervan is dat je veel concurrenten hebt en dat hierdoor altijd de prijs onder druk staat.

Kies en je wordt aantrekkelijk, voor je klanten.

>