"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Hoe Creëer Je De Juiste Mindset Voor Een Succesvol Leven

De Juiste Mindset Voor Een Succesvol Leven Creëren

Om een succesvol leven te hebben is het belangrijk om de juiste mindset te creëren, maar niet uitsluitend een juiste mindset zorgt voor een succesvol leven. Wat heb je nog meer nodig om een succesvol leven te hebben, naast een juiste mindset?

Wat Is De Juiste Mindset?

Een van de meest gestelde misopvattingen van de juiste mindset is dat het te maken zou hebben met positief denken. Er wordt te vaak (door onwetenden) gezegd dat je succesvol zal zijn als je positief denkt, maar is dit wel waar?

Positief denken is een belangrijk onderdeel voor een succesvol leven maar niet het enige ingrediënt dat nodig is voor succes. Laten we beginnen met uit te leggen hoe werkt positief denken?

Hoe werkt positief denken? In veel gevallen gaat het erom om “iets” positiefs uit een situatie te halen, hoe moeilijk het ook lijkt – op dat moment. Een mooi voorbeeld hiervan is Thomason Edison die in een interview gezegd zou hebben dat hij nu duizenden manieren wist hoe een gloeilamp niet zou werken. Dit nadat de journalist hem had verweten dat hij al duizenden keren had gefaald om een werkende gloeilamp te maken.

Edison wist dus uit elke ervaring iets positiefs te halen. Dit zal hem ook wel hebben geholpen om zijn frustratie te verwerken….

Niet in elke situatie kun je meteen iets positiefs vinden en daarom is het lastig om over alles positief te denken. Het kan je helpen om focus te hebben wat positief is of zou kunnen zijn, in elke situatie.

Door focus te hebben op het positieve creëer je een positieve mindset.

Let Op Je Focus

Afhankelijk waar je de focus op legt gaat je brein er steeds meer mee bezig zijn. Daarom is het belangrijk om aandacht te blijven geven aan die dingen die wel lukken of bijna zijn gelukt. Edison deed hetzelfde! En met hem heel veel andere succesvolle ondernemers en topsporters.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat jij jouw brein kunt ‘programmeren’ hoe je denkt over je acties en resultaten. Hoe je naar situaties kijkt heeft te maken met jouw perceptie, oftewel jouw ‘waarheid’.

Falen Is Niet Permanent

Veel mensen denken dat de ervaringen die ze opdoen, als het niet lukt, voor altijd blijven. Maar is dat wel zo?

Als je kijkt naar succesvolle mensen, ondernemers en sporters, zie je vaak hun successen die uitvoerig worden gevierd door iedereen. Het vieren van successen is belangrijk zodat deze ervaringen goed ‘verankerd’ zitten in je brein. Hoe meer en vaker je successen viert zal het brein eraan gewend raken dat je succesvol bent en je hier steeds vaker aan herinneren.

Andersom werkt het ook zo;

bij focus houden op datgene wat – nog niet – is gelukt zal je terughoudend worden in het opzetten van nieuwe acties uit angst om weer dezelfde ervaringen op te doen.

Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat deze gevoelens en ervaringen niet voor eeuwig hetzelfde blijven maar juist flexibel zijn en kunnen worden ingeruild tegen nieuwe gevoelens en ervaringen die wenselijk zijn.

Door de kennis van de vorige ervaring te gebruiken kun je vooruitgang boeken en zelfs het succes behalen dat je nastreeft. Dat is als je daadwerkelijk in actie komt en deze kennis toepast.

Wanneer je dan een succes boekt (hoe groot of klein dan ook) is het belangrijk om een goed gevoel hierover vast te zetten middels een ‘anker’. Een goede manier van een anker plaatsen is door een bepaalde beweging te doen (zoals sporters juichen als ze scoren of winnen) of een vreugdedansje. Hiermee zet het goede gevoel intens vast in je lichaam en kan dit gevoel terug oproepen wanneer je dezelfde beweging maakt.

Kom In Actie

Doordat je in actie komt zal je resultaten boeken, zonder twijfel. Niet elk resultaat zal je tevreden stemmen en kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen, dat is niet erg. Zolang je in actie blijft komen en blijft werken aan je gedroomde uitkomst zul je resultaat boeken dat telkens beter wordt, zonder twijfel.

Elke ervaring zal zorgen voor meer informatie hoe je succes kunt realiseren, en dit kun je weer gebruiken op weg naar jouw doelen.

Alleen positief denken is dus niet belangrijk, in actie blijven komen is dit wel en daarvoor heb je een juiste mindset voor nodig.

Carol Dweck heeft een populair boek geschreven over het creëren van een juiste mindset.

Het geeft aan dat dat als iets niet lukt je niet hebt gefaald maar dat je nog niet succesvol bent. Falen slechts iets tijdelijks is en – zolang – je doorgaat met acties ondernemen je een succes kunt creëren. Dit zou heel belangrijk zijn in de opvoeding van kinderen maar ik ben ervan overtuigd dat deze manier van denken ook heel goed werkt bij volwassenen want we hebben allemaal onze twijfels.

Misschien hebben volwassenen mensen meer twijfels over hun kwaliteiten dan kinderen en kunnen we hiervan nog veel leren.

 

>