"Creëer een Business & Lifestyle waarin je nooit op vakantie hoeft"- Rob van den Borne

Heb jij commitment?

Heb jij commitment of niet?

Gisteren sprak ik 2 ondernemers over mijn Facebook Live video’s. Ik maak deze dagelijks en dat was het onderwerp van gesprek. Mirjam van Gaalen maakte een mooit compliment toen ze mij vertelde hoe verbaasd ze was hoeveel inspiratie ik had en waar ik het vandaan haalde. Een mooi compliment natuurlijk!

De tweede ondernemer was Joeri Blom, hij had er moeite mee om een commitment vol te houden. Hij had – met zichzelf – afgesproken om wekelijks een video te maken. En dan kwam hij er weer achter dat het niet was gelukt.

Mijn antwoord hierop was:

Elke dag een video maken is gemakkelijker dan 1 x per week

Toen werd het stil aan de andere kant.

Commitment houden

Wanneer je iets veranderen in je gedrag dan heb je in eerste instantie een doel nodig. Het hoeft niet perse een “burning desire” te zijn maar wel een doel want dan heb je ook motivatie.

De tweede stap is om te starten met een kleine stap en vooral niet teveel te doen. Ik neem als voorbeeld; iemand wil gaat sporten en gaat dan dagelijks 1 uur hardlopen of naar de sportschool. Het gevolg hiervan laat zich raden; binnen enkele dagen volledig afgebrand en waarschijnlijk overbelast. Het gevolg hiervan is dat men stopt en er een kl*te gevoel aan overhoud.

21 Dagen Principe

Er zijn talloze boeken geschreven over discipline, commitment, gedragsverandering etc. Mijn idee hierover is eenvoudig; start met het veranderen van de gewoonte en doe het vervolgens 21 dagen lang.

Bijvoorbeeld met sporten; ga elke dag 15 minuten naar de sportschool.

Ja maar dan ga ik niet afvallen! (resultaat)

Het gaat er niet om dat je binnen 1 week 10 kilo gaat afvallen of slanker wordt. Het gaat erom dat je een gewoonte opbouwt om elke dag naar de sportschool te gaan. 

Wanneer je zover bent om dit uit te bouwen is het belangrijk om ELKE verandering ook weer 21 dagen vol te houden. Dus ga je vervolgens 30 minuten sporten, doe je dit ook weer 21 dagen.

Het lijkt lang te duren voordat je op een dagelijks sportuur zit, of een dagelijkse video maar dit is – voor mij – de meest stabiele manier.

1 x per week werkt bij mij ook niet, en voor de meeste ondernemers niet.

Ik hoorde Eelco de Boer een keer vertellen: “ondernemers zitten laag in de discipline” en ik denk dat dit waar is want ik voelde me aangesproken (en mijn buurman Marc de Groot ook).

 

>